3 дні, 30 команд і топові спікери в галузі технологій: як пройшов перший в Україні міжнародний Drone Hackathon

  Перегляди 1645

28 серпня в Києві завершився триденний хакатон у галузі military-tech Drone Hackathon. Він зібрав 150 учасників та топових українських і міжнародних експертів із технологій. Головна мета заходу — знайти нові цифрові рішення, які допоможуть піднести на високий рівень розвиток виробництва й технічної підтримки дронів в Україні.

«Розвиток military-tech — це наш пріоритет на найближчі роки. Виробництво власних дронів — один із напрямів, який ми плануємо активно розвивати. На нашому Drone Hackathon ми змогли зібрати чудових спеціалістів, що працювали над новими цифровими рішеннями для нашої армії. Найкращі ідеї, які з'явилися на цьому хакатоні, будуть реалізовані та зможуть підвищити рівень української військової аеророзвідки», — Михайло Федоров, Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України у зверненні до учасників. 

Впродовж трьох днів 30 команд, що складалися з інженерів-конструкторів, операторів безпілотників та програмістів, працювали над розробкою власних ідей. 

«Виробництво та підтримка дронів в Україні допоможе скоротити втрати наших хлопців на фронті. Дрони високої якості та функціоналу можуть створювати самі українці, не купуючи цю техніку за кордоном. Дрони дуже часто втрачаються на війні, тому важливо налагодити власне виробництво, яке буде працювати на перемогу», — поділився з учасниками Макс Поляков, міжнародний підприємець у галузях космічних технологій та ІТ. 

До Drone Hackathon долучилися провідні IT-фахівці, військові, економісти та бізнесмени. Серед них — представники ДП «Антонов», ДК «Укроборонпром», компанії Palantir, ГО «Аеророзвідка» та інші. У ролі менторів, спікерів та журі вони працювали з учасниками над розвитком запропонованих рішень та підштовхували до масштабування ідей, які будуть працювати на перемогу у війні з росією.

«Я переконаний, у сфері БПЛА є великий потенціал для державно-приватного партнерства. Укроборонпром спільно з Генштабом ЗСУ вже створили програму розвитку безпілотних систем для сил безпеки та оборони нашої держави. Вона відповідає на запитання, скільки та яких саме безпілотників потребує українська армія, якими тактико-технічними характеристиками БПЛА повинні володіти. Наше завдання натепер — втілити цю програму, сприяти появі нових власних розробок безпілотників, виробництво яких має стати масовим», — зазначив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Рішення, які пропонували команди, стосувалися роботи дронів, їх взаємодії, розпізнавання та інших важливих для виявлення та знищення ворога функцій. 

За результатами пітчингу всіх учасників перемогу здобули 6 команд. Вже на цьому тижні вони відправляться працювати далі над своїми ідеями в акселератор. Там на них чекатимуть найкращі ментори зі сфери бізнесу і технологій. В акселераторі учасники працюватимуть за трьома можливими напрямками, залежно від зрілості своєї команди та її ідеї. Це може бути створення прототипу продукту для його подальшого тестування, або ж вихід у дрібну чи промислову серію виробництва.  

Нагадаємо, на початку липня Мінцифра та фандрейзингова платформа UNITED24 розпочали проєкт «Армія дронів». Партнером цього проєкту є Генштаб Збройних Сил України та Держспецзвʼязку. Це комплексна програма, у межах якої буде здійснюватися системна закупівля дронів, їх ремонт та оперативна заміна, тренування пілотів, а також навчання R&D-галузі. Вже законтрактовано БПЛА майже на 948 млн грн. Це 877 дронів, які посилять українську армію. Вже придбані такі БПЛА: UkrJet, Skyeton, Fly Eye, WARMATE, SKIF, DJI Matrice RTK 300, DJI Mavic 3, Autel evo 2. Перші БПЛА, закуплені із цих грошей, вже прибули на фронт.

Мінцифра реалізує Drone Hackathon разом із Українським фондом стартапів, Генеральним штабом ЗСУ, ДК «Укроборонпром» та IDI Camp.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт