Аналітики з The Brookings Institution дослідили досвід цифровізації України

  Перегляди 559

Науковці не лише підсвітили стійкість під час війни, а й виокремили цінні уроки для всього світу.

Один із найпрестижніших і найстаріших аналітичних центрів у світі The Brookings Institution опублікував дослідження — Україна: цифрова стійкість під час війни. Джордж Інграм і Прія Вора проаналізували цифровізацію українського Уряду та суспільства за останні 11 років від реєстрів на папері до держави у смартфоні. 

Автори дослідження розглянули період з 2012 до кінця 2023 року — від перших кроків оцифрування документів до охоплення цифровізацією майже всіх сфер життя. Джордж Інграм і Прія Вора відмітили ухвалення Урядом Закону про декларування майна у 2014 році. А також оцінили вплив створення платформи електронних закупівель Prozorro у 2015-му. Це важливі інструменти в боротьбі з корупцією та сприянні прозорому держуправлінню й надалі. 

Аналітики приділили значну увагу створенню Дії та впливу цифровізації сервісів на суспільство. Завдяки Дії Україна стала першою країною, де цифровий паспорт еквівалентний паперовому. За два роки реальний антикорупційний та економічний ефект від цифровізації становить 16,3 млрд грн. Потенційний антикорупційний та економічний ефект — 48 млрд грн.

Джордж Інграм і Прія Вора підсвітили шлях цифровізації, який уже подолали українці. Це безцінний досвід й основа для побудови win-win відносин зі світовими партнерами. Автори дослідження перерахували особливо важливі уроки для світу: 

  • Технологія та політика йдуть пліч-о-пліч. Реєстри, обміни даними між ними, які підкріплені нормативно-правовими актами, стали критично важливими факторами для Дії. Без них послуги електронного уряду не були б бездоганними та надійними. Вирішальним компонентом і причиною успіху Дії також став орієнтований на користувача підхід до розробки цифрових державних послуг.
  • Хмарні обчислення сприяють і знижують ризики: перехід до хмарних обчислень забезпечив цілісність даних, пом’якшив вплив атак на центри обробки даних і покращив можливість надання цифрових послуг.
  • Політичне лідерство є ключовим: керівництво Президента Зеленського та Міністерства цифрової трансформації кардинально змінило напрям від часткової цифровізації до повної трансформації.
  • Криза та невідкладність спонукають до впровадження: запуск електронних послуг полегшується, коли цінність пропозиції та довіра є високими. Війна викликала нагальну потребу у взаємодії з Урядом у цифровому режимі: оформлення статусу ВПО, виплати переселенцям і послуга єВідновлення.
  • Прозорість може бути вбудована в код, але підзвітність вимагає багатостороннього підходу. Щоб зберегти довіру та зменшити зловживання, потрібно постійно посилювати нагляд та підзвітність.
  • Взаємне навчання та обмін рішеннями можуть прискорити цифрову трансформацію: усі країни йдуть шляхом оцифрування, і можливість вчитися одна в одної є високою. 

Детальніше з дослідженням можете ознайомитися за посиланням.

Дослідження Ukraine: Digital resilience in a time of war реалізували Джордж Інграм — старший науковий співробітник Брукінгського інституту, Почесний Голова Коаліції глобального лідерства США, Співголова Modernizing Foreign Assistance Network, а також Прія Вора — CEO Digital Impact Alliance, наукова співробітниця Брукінгського інституту, засновниця Future State; за підтримки USAID, UК aid, Eurasia Foundation, GIZ, SIDA, UNICEF та Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт