Держава оскаржує рішення Окружного адмінсуду в Києві, який повернув мито на імпорт кабелів

Прес-офіс Міністерства
19 листопада 2021, 09:38
  Перегляди 1623

Окружний адмінсуд міста Києва 28 жовтня відновив запровадження мита на імпорт кабелю розміром 23,5%. Це значно вплине на зростання вартості під’єднання до інтернету для українців. А також сповільнить розвиток мереж Інтернет в Україні. Зокрема таке рішення вплине на вартість закупівель у межах проєкту «Інтернет-субвенція», який Мінцифра реалізовує в 3 тисячах сіл по всій країні.

Наразі Мінекономіки подало апеляційну скаргу на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва. Мінцифри підтримує аргументи, наведені в цій скарзі, та сподівається, що вони будуть враховані.

Сьогодні інтернет — базова потреба кожної людини. Одна із цілей Мінцифри — забезпечити до 2024 року 95% населення швидкісним інтернетом. Однак введення мита на імпорт кабелів призупинить цей процес. 

Впровадження мита призведе до зростання вартості будівництва нових телекоммереж в Україні більш як на 20% та до зростання тарифів на інтернет для користувачів на 7–12%.

«Держава створила сприятливі умови, ініціювавши зростання попиту на оптичний кабель за допомогою проєктів Мінцифри. Але національні виробники, замість того щоб нарощувати об’єми виробництва, ініціюють питання про штучне підвищення ціни на продукцію, яка імпортується в країну, через застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту. Конкуренція — це інструмент прогресу, монополізація ринку не призводить до якісних результатів. Ми вважаємо, що стимуляція попиту — шляхом розгортання 4G, надалі мереж 5G, підключення сіл фіксованим ШСД — це правильний шлях. Штучне обмеження конкуренції та безпідставне здорожчання — це неправильний шлях», — зазначив заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Шелест.

Зараз проєкт Мінцифри «Інтернет-субвенція» перебуває в найактивнішій фазі будівництва мереж. На сьогодні підписано договорів для 2650 сіл, а під’єднано 465 сіл, 1067 соцзакладів. 100 тисяч українців вперше отримали змогу провести до своїх домівок швидкісний інтернет. А до кінця року за планом доступ мають отримати понад мільйон громадян. 

В Україні виробляються не всі види кабельно-провідникової продукції або виробляються не в промислових масштабах. Введення мита на імпорт у 23,5% збільшить терміни постачання продукції та обмежить можливості вибору для учасників ринку, зокрема за такими критеріями, як ціна/якість.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт