Консорціум POTENTIAL зібрався в Амстердамі для розробки технічних вимог до пілотування Європейського гаманця цифрової ідентифікації

Прес-офіс Міністерства
28 листопада 2023, 16:10
  Перегляди 679

Консорціум POTENTIAL зібрався на дводенний семінар в Амстердамі. Подія проходить 28–29 листопада й стане важливим етапом у роботі 19 країн-членів Європейського Союзу та України. Основна мета заходу — узгодити розробку технічних вимог до Цифрового гаманця ідентифікації ЄС (EUDIW) протягом року. 

Під час семінару бізнес- та техексперти з кожної країни обговорюють бізнес-вимоги для шести варіантів використання цифрового гаманця. Для цього аналізують досягнення в кожній сфері. 

На стартовій зустрічі консорціуму в липні цього року в Парижі окреслили сценарії використання цифрових гаманців. У наступному році їх планують  реалізувати та протестувати за допомогою початкових прототипів гаманців. 

Щоб прискорити розв’язання проблем, які стосуються законодавчої та технічної бази, POTENTIAL бере участь у діалозі щодо зовнішніх перешкод. За участю представників Європейської комісії консорціум розглядає вплив затримок у розробці Референтної архітектурної структури та запровадженні еталонного гаманця ЄС. Адже це може спричинити затримку запуску транскордонних пілотних проєктів.

Консорціум POTENTIAL — це один із чотирьох масштабних пілотних проєктів, які Європейська комісія обрала для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі. Консорціум працює під керівництвом Франції й Німеччини. Головне завдання POTENTIAL — сприяти розвитку інновацій, співпраці та росту в шести секторах цифрової ідентичності. Серед яких державні послуги, відкриття банківського рахунку, телекомунікації, водійські права, електронні підписи та охорона здоров’я. Консорціум позначає значні перспективи та символізує важливий крок колективних зусиль для зміцнення позиції Європейського Союзу в цифровому десятилітті. 

Варто підкреслити, що Україна — єдина країна в складі консорціуму, яка наразі не член ЄС, але вже активно бере участь у процесі формування майбутнього цифрової ідентифікації ЄС.

Участь Мінцифри в пілотному проєкті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту EU4DigitalUA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy).

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт