Кожен другий українець скористався щонайменше однією е-послугою протягом 2020 року — дослідження

Прес-офіс Міністерства
25 березня 2021, 17:07
  Перегляди 2566

Мінцифра створює цифрову державу із зручними цифровими сервісами, які доступні кожному українцю. Одна з наших цілей — перевести усі державні послуги в онлайн до 2024 року.

Українці стрімко освоюють цифрові сервіси, адже впродовж останніх 12 місяців понад половина громадян (53%) скористалися щонайменше однією цифровою послугою. Серед найпопулярніших — отримання паспортів та послуги на порталі та в застосунку Дія. Надалі ми презентуємо ще більше зручних і доступних послуг в онлайні, які полегшать життя кожному.

Такі результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ПРООН, Міністерства цифрової трансформації України та Посольства Швеції в Україні. Дослідження  «Електронні послуги: досвід, довіра, доступність» презентували сьогодні в рамках Європейського тижня цифрової грамотності. 

Мета дослідження — з’ясувати досвід отримання державних послуг, а також потреб та побажань, пов’язаних з отриманням державних послуг в електронному вигляді.

«Дуже важливо володіти реальною інформацією про думку населення щодо державних електронних послуг. Це необхідно для прийняття ефективних управлінських рішень. Ми активно працюватимемо з громадянами, особливо людьми поважного віку, в межах проєкту Дія.Цифрова освіта. Це підвищить рівень цифрової грамотності та зміцнить довіру до рішень Мінцифри й уряду загалом. Зрештою, це дозволить громадянам зручно й комфортно отримувати медичні послуги онлайн, сплачувати комуналку онлайн, оформлювати субсидії чи соціальні виплати онлайн тощо», — зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан під час презентації. 

Згідно з результатами дослідження, серед найбільш популярних цифрових послуг в Україні — отримання паспортів та інші контакти з Державною міграційною службою. Цими послугами скористалися 15% респондентів. Також 13% користувалися застосунком чи порталом Дія. І стільки ж українців використовували електронні державні послуги з отримання субсидій, пільг та соціальних виплат. Серед популярних е-послуг ті що стосуються особистого транспорту (водійське посвідчення, продаж авто і т.д.) — 12% та пенсійного забезпечення — 11%. 

Манал Фоуані, заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні, підкреслила, що процес діджиталізації, який розпочався в Україні ще до 2020 року, почав стрімко впроваджуватися під час коронакризи. «Пандемія COVID-19 прискорила трансформацію сфери надання послуг громадянам та державних бізнес-процесів», — сказала вона та додала, що це створило «нову реальність», адже тепер люди можуть ходити на роботу, не покидаючи дому.

Українці назвали сфери, які потребують вдосконалення електронних послуг. Серед них — комунальні послуги, оформлення та отримання пенсій, медичні послуги, ведення малого бізнесу, отримання соціальної допомоги та інші.

З тих 47% респондентів, які не користувалися електронними послугами за останній рік, майже чверть зізналися, що їм бракує навичок для цього. А кожен п’ятий опитаний — 21% — не користувався онлайн-послугами через відсутність інтернету,деякі причиною назвали недовіру до електронних послуг.

Саме тому Мінцифра працює над вирішенням цих проблем. Одна з наших цілей — надати 6 мільйонам українців відповідні цифрові знання до 2024 року. Для цього Мінцифра запустила національну онлайн-платформу Дія.Цифрова освіта. Тут доступні понад 50 освітніх серіалів. Крім того, Мінцифра спільно з операторами активно працює над забезпеченням доступу до високошвидкісного інтернету 4G. З липня 2020 року досту отримали понад 7,7 млн українців, які проживають у 12,9 тис. населених пунктів. При цьому 1,8 млн українців отримали доступ до 4G вперше. 

Дослідження доступне за посиланням тут. А ключові результати у формі інфографіки — тут. Більше інформації про проєкт Підтримка DIA можна дізнатися за цим посиланням. Слайди з презентації можна завантажити тут.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт