Михайло Федоров: Дія City допоможе зменшити податкове навантаження у 5 разів

Прес-офіс Міністерства
25 березня 2021, 13:30
  Перегляди 2318

Податкова система в рамках спеціального правового режиму Дія City зменшить податкове навантаження у 5 разів, якщо оплачувати податки "у білу", порівняно з чинним оподаткуванням. Тобто в Україні будуть створені найкращі податкові умови для ведення ІТ-бізнесу.

Про це заявив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на пресконференції, присвяченій презентації доопрацьованого основного законопроєкту про Дія City №4303.

За його словами, сьогодні в багатьох країнах з'являються нові можливості для розвитку ІТ-бізнесу. Натомість Україна, яка має величезний потенціал, залишається осторонь цих процесів. У країні катастрофічно не вистачає продуктових компаній, а українські стартапи віддають перевагу іншим юрисдикціям.

“Ми хочемо, щоб Україну знали як країну з найкращою податковою системою, як країну стартапів та великих продуктових компаній, як державу, де легко вести бізнес. Нам потрібно, щоб  в Україні з’явилась велика кількість продуктових компаній, щоб ІТ-спеціалісти могли більше заробляти. Дія City — унікальна можливість для нашої країни це забезпечити. Водночас ми будемо підтримувати ту систему, яка зараз працює, ми виступимо її адвокатами”, —  підкреслив очільник Мінцифри.

Концепція також враховує усі можливі правові запобіжники, щоб захистити бізнес та стимулювати надходження інвестицій в Україну. Михайло Федоров впевнений, що це дозволить зробити Україну помітним високотехнологічним гравцем на світовій мапі.

Народний депутат, голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія також вважає, що Дія City допоможе створити в Україні умови для розвитку продуктових компаній. 

“Сьогодні не усім підходять наявні в Україні умови, світові компанії також не можуть зайти, вони не вірять чинній системі. Тому вирішено створити фактично віртуальну зону, яка розповсюджуватиметься на всю країну. Участь у ній буде добровільна”, — наголосив народний депутат.

Він також запевнив, що зробить все можливе, щоб законопроєкт №5054 щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності, проти якого виступає ІТ-індустрія, не було прийнято. 

Заступник міністр цифрової трансформації Олександр Борняков зі свого боку додав, що Мінцифра не буде регулятором  Дія City. Законодавством будуть визначені чіткі критерії вступу у спецрежим, які не допускатимуть дискреції.  Він також підкреслив, що резидентство у Дія City буде абсолютно добровільним.

“Ми пишаємось історією успіху українців, але в нас немає історії успіху українських високотехноло компаній. Дія Сity — це спосіб створити такі умови, щоб ці компанії вибирали Україну”, — додав він.

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв зупинився на деталях доопрацьованого базового законопроєкту про Дія City №4303. Він повідомив, що документ враховує більшість побажань ІТ-індустрії та найкращі положення альтернативних проєктів закону №4303-1 та №4303-2. 

Співголова ІТ-комітету Європейської Бізнес Асоціації Валерій Красовський наголосив, що в процесі розробки законодавчої бази Дія City вдалось узгодити багато питань завдяки плідному та постійному діалогу. Зокрема, скасовано  обов'язковість створення Організації резидентів з обов'язковими внесками, передбачено прозорий вхід, погоджено критерії резидентства та автоматичну перевірку, погоджено мінімально можливий обсяг регуляторних та контрольних повноважень Мінцифри. 

Засновник і CEO компанії Ajax Systems Олександр Конотопський під час пресконференції зазначив, що Україні вкрай необхідно запровадити особливі податкові умови для ІТ-компаній, оскільки чинні — неконкурентні. 

“Наприклад, сьогодні експорт України становить близько 50 млрд доларів, а обсяг продажу наушників Airpods —в межах 15 млрд доларів. Потрібно створити талановитим людям умови, щоб вони створювали цінності, інших варіантів немає”, — зазначив він, додавши, що саме Дія City формує конкурентноздатну юрисдикцію.

Голова EPAM Україна Юрій Антонюк вважає Дія City найкращим результатом співпраці держави та ІТ-галузі і висловив думку, що багато його колег підтримують цю концепцію.  

“Я впевнений, що разом ми створимо найкращі умови і будемо гармонійно розвивати і наявні сервісні напрями, і продуктові компанії, стартапи і хайтек, для того, щоб підтвердити, що Україна — найкращий хаб і концентрація талантів”, — наголосив він. 

Нагадаємо, Дія City — це спеціальний правовий режим для ІТ-галузі, який передбачає комплекс стимулів для розвитку України як високотехнологічної цифрової держави.

Невдовзі буде проведена розширена презентація Дія City для представників ІТ-індустрії.  

 

 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт