Михайло Федоров на Міжнародному форумі з кібербезпеки: «Зараз триває перша у світі кібервійна»

  Перегляди 371

Сучасна повномасштабна війна триває не лише на полі бою, а й у кіберпросторі. Тому Україна повинна посилено розвиватися у сфері кіберзахисту. Про це Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров говорив на Міжнародному форумі з кібербезпеки «Стійкість під час кібервійни».

«Попри велику кількість атак, ворогу не вдалося вплинути на обороноздатність держави та позбавити населення життєво важливих послуг. Ми змогли вистояти, тому що регулярно посилювали кіберстійкість, інвестували в цей напрям, працювали з міжнародними партнерами та залучали найкращих спеціалістів. Розробки у сфері кіберу такі ж важливі для сфери defense-tech, як і дрони, роботи та РЕБ. Тому ми робимо все для того, щоб в Україні народжувалися кіберінновації», — зазначив Михайло Федоров.

Міністр також розповів, що повномасштабне вторгнення росії розпочалося саме з кіберпростору: 14 січня 2022 року російські хакери атакували сайти держустанов. Відтоді зафіксували щонайменше 5 тисяч кіберінцидентів, пов’язаних з російськими кібератаками. Більшість із них — на урядові організації, центральні та місцеві органи влади, а також сектор безпеки і оборони. 

Крім того, Михайло Федоров наголосив на необхідності посилювати співпрацю між усіма суб’єктами кібербезпеки, оновлювати законодавство відповідно до стандартів НАТО та забезпечувати якісне навчання спеціалістів з кіберзахисту в ЗВО. 

Після форуму Михайло Федоров зустрівся з кіберкерівництвом США — послом з особливих доручень, питань кіберу і цифрової політики Державного Департаменту  Натаніелем Фіком та главою Агенції з кібербезпеки та захисту інфраструктури (CISA) Джен Істерлі. На зустрічі також були присутні Посол США в Україні Бріджит Брінк та представники Місії USAID в Україні. Обговорили потреби посилювати надійність української цифрової інфраструктури, зокрема телекому.

Крім того, Михайло Федоров зустрівся з головою Держспецзвʼязку Юрієм Мироненком. На зустрічі обговорили коротко- та довгострокові потреби України у сфері кіберзахисту. Для цього в грудні 2023 року започаткували Талліннський механізм — інструмент співпраці 11 країн у кіберпросторі: України, Канади, Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Швеції, Великої Британії та США.

У межах Талліннського механізму координуватимуть допомогу Україні для підтримки та зміцнення національної кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури й запобігання російським кіберопераціям. Перша координаційна зустріч відбудеться найближчим часом. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт