Мінцифра показала факти насильства над українськими дітьми в інтернеті через російську агресію

  Перегляди 892

Масштаби сексуальної експлуатації та насильства над дітьми в інтернеті збільшуються. Особливо це торкнулося українських дітей, які потерпають через повномасштабну війну Росії проти України. Тому Міністерство цифрової трансформації України взяло участь у WeProtect Global Alliance Summit, організованому Європейською комісією 1–2 червня 2022 року. 

Пандемія коронавірусу створила «ідеальний шторм» умов, які сприяли росту сексуальної експлуатації та насильства над дітьми в усьому світі. Наприклад, National Center for Missing and Exploited Children у США щодня обробляє 60 000 повідомлень про сексуальне насильство над дітьми. А за даними Internet Watch Foundation, кількість «самогенерованих» сексуальних матеріалів зросла на 77% з 2019 до 2020 року.

Під час WeProtect Global Alliance Summit директорка Директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва підкреслила, що тисячі українських дітей щодня отримують травматичний досвід, спричинений війною:

  • доступ до текстової, відео- та аудіоінформації про фізичне насильство, зґвалтування, смерть, руйнування,
  • залучення дітей до бойових дій шляхом вербування через програми-ігри, інтернет-канали чи соціальні мережі для надання інформації про військове матеріально-технічне забезпечення, критично важливу інфраструктуру та інші послуги Збройним силам Російської Федерації з метою корекції вогневих ударів (в одній такій грі дітям довелося шукати так звані «коробочки» з віртуальними призами, які можна було обміняти на електронні гроші, тому діти фотографували розташування та важливі стратегічні об’єкти в різних населених пунктах; ІТ-компанія, яка розповсюджує цю гру, зареєстрована в Європейському Союзі та контролюється російською владою),
  • залучення дітей до деструктивних та суїцидальних груп, спрямованих на нанесення тілесних ушкоджень,
  • торгівля людьми та сексуальна експлуатація, особливо серед дівчат-підлітків, які змушені тікати з України,
  • російські кібергрупи зривають уроки, втручаються в онлайн-засідання і демонструють насильство, ненависть та порнографічний контент,
  • відбувається масове поширення фішингових електронних листів серед батьків та вчителів із повідомленням нібито від Міністерства освіти і науки, що містять шкідливі програми під виглядом «електронних навчальних журналів». 

«Ніколи не було простіше скористатися вразливістю дитини в інтернеті, ніж під час війни. Існує токсична суміш найбільш очевидних небезпек для дітей, зокрема насильство, розділення сім’ї, торгівля людьми, експлуатація в інтернеті, контрабанда та незаконне усиновлення. У ці воєнні часи Україна робить безпеку дітей в інтернеті своїм пріоритетом», — заявила директорка Директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва. 

До війни команда команда Мінцифри, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики разом з іншими міністерствами та державними органами досягла значного прогресу в захисті дітей в інтернеті:

  • ввели кримінальну відповідальність за онлайн-грумінг,
  • посилили кримінальну відповідальність та запровадили її за нові види онлайн-злочинів,
  • законодавчо запровадили Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх,
  • ухвалено закон «Про правосуддя, дружнє до дітей», який передбачає додаткові процесуальні гарантії для дітей, які стикаються із законом,
  • запроваджено урядову консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті,
  • юридична та психологічна підтримка для жертв сексуального насильства,
  • відповідно до Указу Президента України «Про домашнє та гендерне насильство» плануються законодавчі зміни для кращого захисту постраждалих,
  • розпочато Всеукраїнську інформаційну кампанію з підвищення обізнаності, залучивши майже 3 млн батьків та освітян,
  • створили цифрові інструменти, чатботи та онлайн-уроки, щоб допомогти дітям, батькам та педагогам розпізнати небезпечну поведінку в інтернеті.

Україна має амбітну мету стати частиною єдиного цифрового ринку Європейського Союзу. Вже розпочаті консультації щодо того, щоб стати асоційованим партнером Програми «Цифрова Європа». І Україна прагне узгодити політику з нещодавно запропонованою пропозицією щодо Стратегії та регулювання ЄС, яка встановлює правила для запобігання сексуальному насильству над дітьми та боротьби з ними.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт