Мінцифра співпрацюватиме з Luminate для розвитку сфери штучного інтелекту

  Перегляди 2756

Міністерство цифрової трансформації та Комітет з питань розвитку сфери штучного інтелекту розпочали співпрацю з глобальною філантропічною організацією Luminate. Luminate підтримає координацію роботи Комітету.

У межах співпраці Luminate підтримуватиме діяльність Комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту задля сприяння процесу розбудови в Україні галузі штучного інтелекту та науки про дані, а також розробки національної політики у цій сфері. 

«Штучний інтелект (АІ) стає однією з ключових трансформаційних технологій економіки, оборони, державного управління. Україна не може залишатись осторонь цих загальносвітових процесів. Саме тому ми в Мінцифрі прагнемо не просто підтримати наявну тенденцію, а й створити сприятливі умови для активного розвитку АІ. Уряд вже прийняв нашу Концепцію розвитку штучного інтелекту та нещодавно затвердив план її реалізації. Діяльність у рамках Концепції та досягнення Комітету допоможуть зробити якісний ривок в цій галузі», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков.

Мінцифра та Експертний комітет з питань розвитку сфери штучного інтелекту планують відкривати лабораторії штучного інтелекту в різних регіонах України та впроваджувати технології АІ в систему юстиції.

 Інвестиційна директорка Luminate у Центральній та Східній Європі Олена Бойцун зазначила: «Цифрові трансформації в Україні відбуваються швидко, і ми переконані, що робота зі штучним інтелектом повинна йти паралельно із розвитком цифрових прав в Україні. Ми маємо намір підтримати роботу Комітету не лише фінансово, але й величезною міжнародною експертизою».

 Голова Комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Віталій Гончарук впевнений, що штучний інтелект буде двигуном конкуренції між країнами у ХХІ столітті: «Успіх України багато в чому залежить від її здатності використовувати та примножувати наявний потенціал у сфері АІ. Комітет створює для цього необхідні умови, а поява Концепції розвитку є важливою декларацією на весь світ для країни, яка прагне посісти достойне місце у швидко зростаючій глобальній економіці нових технологій».

Нагадаємо, у 2020 році Уряд прийняв Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, яка розроблена Мінцифрою та Комітетом. Концепція спрямована на визначення пріоритетних напрямів і основних завдань розвитку технологій АІ та їх інтеграцію в економічно важливі сектори держави. 

Відповідно до Oxford Government AI Readiness Index 2020, Україна є лідером за кількістю компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Ухвалення Концепції, плану дій та утворення Комітету виводить Україну на новий рівень розвитку цифрової держави, економіки та інформаційного суспільства та безпосередньо вплинуть на глобальну конкурентоспроможність України. 

Довідково:

Luminate — глобальна філантропічна організація, орієнтована на розширення можливостей людей та інституцій будувати справедливі та відкриті суспільства. На сьогодні Luminate підтримала 340 організацій у 17 країнах із загальним бюджетом у 400 мільйонів доларів. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт