Мінцифра та Кіберпол викрили злочинне угруповання, які підробили 40 тисяч ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів

  Перегляди 1768

Кіберпол спільно з Мінцифрою викрили в Харкові угруповання, яке займалося масовою підробкою ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів. Шахраї працювали близько року і встигли виготовити понад 40 тисяч підроблених ПЛР-тестів та близько 500 підроблених сертифікатів. Щомісячний прибуток зловмисників сягав 4 мільйони гривень. 

Десятеро осіб виготовляли фейкові довідки та продавали їх у соцмережах. Семеро зловмисників, у тому числі організатор, затримані. За скоєне їм може загрожувати до восьми років позбавлення волі. 

Шахраї незаконно використовували логотип медичної лабораторії та печатки різних медичних установ. Клієнти не проходили щеплень чи тестів, а просто надавали свої дані. Серед клієнтів були й туристичні агенції. Вартість підробленого тесту становила 400 гривень, а COVID-сертифікат коштував 1500 гривень, однак представники турагенцій «перепродавали» їх за вищою ціною. 

Також правоохоронці попередили продаж понад 100 фейкових сертифікатів про вакцинацію. Під час 23 обшуків у трьох областях України було вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, грошові кошти, печатки та штампи медичних закладів, а також особисті печатки лікарів. Наразі поліцейські встановлюють їхнє походження. Слідчі дії тривають. 

Мінцифра та Кіберпол ретельно відстежують усі випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Якщо ви бачите, що хтось продає підроблені тести чи COVID-сертифікати, то одразу повідомляйте в поліцію. До того ж українцям, які свідомо використовують фейкові COVID-сертифікати, доведеться заплатити до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. 

Тому закликаємо усіх українців не купувати підроблені ПЛР-тести або COVID-сертифікати й не робити це самостійно, адже Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини. Кожен, хто хоче вакцинуватись від COVID-19, може це зробити.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт