Онлайн та без хабарів: понад 10 тисяч моряків подали заяву про отримання кваліфікаційних документів через портал Дія

  Перегляди 324

Процес дипломування моряків довго залишався одним з найбільш складних та корумпованих в країні. Реєстр документів був у приватних руках і приносив організаторам схем до $150 млн на рік. Запуск послуг для моряків на порталі Дія дозволив повністю перезавантажити сферу. 

На порталі Дія моряки можуть подати заяву про отримання кваліфікаційних документів командного складу. Підтвердити чи підвищити звання можна повністю онлайн з будь-якої точки світу, тож скористатися сервісом можуть навіть ті моряки, які зараз працюють на судні за кордоном. Для цього потрібно подати заяву на порталі Дія, підписати її електронним підписом, зачекати результатів розгляду та отримати диплом чи свідоцтво фахівця. Загалом за 5 місяців роботи сервісом скористалося понад 10 тисяч моряків командного складу, для них виготовили більше 11 300 кваліфікаційних документів.

До речі, розгляд заяв здійснює професійна команда Державної кваліфікаційної комісії моряків у складі Адміністрації судноплавства. Кожна дія співробітника, який опрацьовує заяви, логується. А кількість поданих заяв та статус їх обробки можна відстежувати в реальному часі. Завдяки цьому керівництво та технічний адміністратор можуть побачити, у якого співробітника в роботі заява та скільки часу він витрачає на її обробку. Це дозволяє уникнути маніпуляцій та забезпечити максимально прозорий процес дипломування. Загалом майже 60% заяв, поданих онлайн, отримали позитивний відгук, інші — обґрунтовану відмову. 

На порталі Дія моряки також можуть записатися на кваліфікаційний іспит. Та обрати місце, де хочуть його скласти, — в Україні чи за кордоном. Загалом через портал на іспит зареєструвалося більше 2000 осіб, 97% з них допустили до складання. 

Крім того, на порталі Дія моряки можуть подати скаргу до Адміністрації судноплавства на відмову в отриманні кваліфікаційних документів. За 5 місяців таким функціоналом скористалися 304 рази. 

Зараз у роботі й інші послуги. Зокрема, модернізація процесу отримання кваліфікаційних документів для моряків, а також розширення категорії звань для рядового складу. Крім того, у найближчі місяці на порталі Дія можна буде замовити Послужну книжку моряка зі зручним способом оплати та доставки. 

Електронні послуги для моряків на порталі Дія та приведення стандартів дипломування моряків до міжнародних вимог реалізують Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Адміністрація судноплавства у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт