Під час перевірки заявок на підключення сіл до інтернету Мінцифра виявила помилки, які могли коштувати державі 265 млн грн

  Перегляди 2615

Кабмін прийняв постанову про держпроєкт "Інтернет-субвенція", завдяки якому понад 1 млн українців уперше зможуть підключитися до оптичного інтернету — найбільш швидкого та надійного. На реалізацію проєкту в держбюджеті 2021 передбачено 500 млн гривень.

Мінцифра створила сайт, присвячений Інтернет-субвенції, і дашборд, на якому можна в реальному часі стежити за перебігом проєкту. Процес відбуватиметься максимально прозоро та антикорупційно — кожна заявка буде перевірятись.

Мінцифра працює над тим, щоб до 2024 року забезпечити 95% українців доступом до швидкісного інтернету. Один з кроків на шляху досягнення цієї цілі — проєкт «Інтернет-субвенція». У 2021 році провайдери підключать до оптичного інтернету більш як 6 тисяч соцзакладців у 3 тис. сіл. І понад 1 млн українців отримають технічну можливість підключатися до оптичних мереж уперше.

Загалом за час підготовчого етапу в міністерстві опрацювали вже 600 заявок з майже 750, які надійшли в межах проєкту. За півтора місяці голови громад виявили бажання підключити до оптичного інтернету майже 10,5 тис. об’єктів соціальної інфраструктури у понад 4,5 тис. сіл.

Під час виїзду команда Мінцифри перевірила попередню заявку голови Димерської тергромади. У ній він вказав, що хотів би підключити до оптичного інтернету 18 соцзакладів у 9 селах за 4.28 млн грн. Та виявилося, що у 3 селах вже присутні оптичні мережі. Тож держава, профінансувавши їх, могла втратити майже 1 млн грн. 

Такі ж неточності фахівці Мінцифри знайшли у третині заявок. Загальна вартість усіх помилок, знайдених у заявках, — 265 млн грн, а це більш ніж половина суми коштів, закладених у державному бюджеті на реалізацію всього проєкту.

Про це під час виїзного брифінгу розповіли заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест та керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Андрій Набок.

“Вперше за час існування незалежної України держава дійшла до етапу масштабної інтернетизації сіл. Заяв багато, і якщо відбирати "найдешевші", то за 500 млн грн можна підключити 2900 населених пунктів. Але попередні прорахунки операторів по цих селах вказують на можливість додаткової економії 90 млн грн, що дозволить підключити до високошвидкісного інтернету ще більше сіл. Щоб уточнити перелік населених пунктів, які справді не мають покриття і вказують адекватні запити щодо фінансування, CDTO в областях здійснюють поїздки із перевірками інформації”, — зазначив Олександр Шелест.

Прийом попередніх заявок від голів громад триватиме до кінця тижня. А на початку травня Мінцифра оголосить про старт подання офіційних заявок. Громадам, що надсилали попередні заявки, варто буде продублювати їх, врахувавши пропозиції Мінцифри. 

“Звертаємо увагу голів громад, які тільки долучаються до проєкту, що держава у 2021 профінансує підключення сільських соцоб’єктів до швидкісного інтернету лише в тих населених пунктах, де немає оптичних мереж. Для уникнення проблем із заявками та збільшення шансів на отримання субвенції просимо детально досліджувати інформацію про покриття волоконно-оптичними мережами та налагоджувати комунікацію з декількома операторами в регіоні”, — порадив Андрій Набок.

Відбір заявок, враховуючи ціну і соціальний ефект, здійснюватиме комісія, яку утворять при Мінцифрі. Після відбудеться розподіл коштів — і громади зможуть оголосити публічні закупівлі. Мінцифра очікує, що перші підключення сільських соцоб’єктів розпочнуться в серпні. 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт