Досвід України в протидії кіберзагрозам: засідання Національного кластера кібербезпеки

  Перегляди 88

Команда регіональної цифровізації Мінцифри взяла участь у третьому міжнародному засіданні Національного кластера кібербезпеки «Розбудова партнерств для кіберстійкості Південно-Східної Європи». 

Під час події команда регіональної цифровізації поділилася досвідом цифровізації та кібербезпеки в регіонах України. А також презентувала результати Індексу цифрової трансформації регіонів за 2023 рік.  

Індекс містить 8 блоків, один з яких присвячено посиленню кіберстійкості в ОВА та регіонах. Так, станом на січень 2024 року в 14 областях програми інформатизації містять окремі заходи з підвищення рівня кіберзахисту. 

«За результатами дослідження, 36% дорослого населення зазначають, що не мають політик з питань кібербезпеки або кібергігієни на робочому місці. 26% указують про відсутність ефективних заходів для захисту конфіденційної інформації. Тож ураховуючи виклики, пов’язані з повномасштабним вторгненням, для України важливо напрацьовувати політику в розвитку кібербезпеки та кібергігієни», — додає Тетяна Приходько, координаторка напряму регіональної цифровізації, аналітикиня Мінцифри та Фонду Східна Європа.

На початку 2022 року від хакерської атаки постраждали приблизно 70 державних сайтів. Зокрема, у перші дні повномасштабного вторгнення сайт Київської ОВА був в епіцентрі кібератаки. На сьогодні завдяки роботі CDTO в ОВА створено інфраструктуру для моніторингу та реагування на інциденти. Залежно від ступеня ризику підключається команда CERT-UA. 

Також під час заходу учасники обговорили:

  • ризики ескалації кібервійни в Південно-Східній Європі;
  • синергію держави та бізнесу для зміцнення колективної безпеки;
  • поглиблення співпраці з ЄС та НАТО: практичні кроки для України у сфері кібербезпеки.

«Сьогодні рф веде кібервійну не лише проти України, а й проти країн Європейського Союзу та НАТО. І прикладом цього є численні кібератаки на органи державної влади, ОКІ, викрадення персональних даних громадян ЄС, а також застосування кібератак у поєднанні із засобами інформаційного впливу. Тому важливим є чіткий меседж від наших партнерів, що такі дії є неприпустимим, а також забезпечення публічного атрибутування до рф. Інакше відчуття безкарності призведе до більшої ескалації прихованої кіберагресії рф проти країн євроатлантичної спільноти та їх громадян», — сказала керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук

Крім того, важливо враховувати глобальні тренди у сфері кібербезпеки під час періоду відновлення. Адже цифрові технології сприяють зменшенню негативних наслідків зміни клімату в енергетичному секторі. А також сприяють переходу до відновлюваних джерел енергії. 

Нагадаємо, у грудні 2023 року Україна презентувала Інноваційну візію України 2030, де зелена економіка — один із пріоритетних напрямів держави. 

Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США й Національного директорату кібербезпеки Румунії.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт