Цифрова валіза від Програми EGAP допомагає українцям отримувати адмінпослуги

  Перегляди 961

Програма EGAP передає пілотним громадам мобільні цифрові валізи, які будуть використовуватися як пересувні робочі місця адміністратора ЦНАП. Завдяки мобільній валізі адмінпослуги отримують люди з обмеженими можливостями, літні люди та ті, хто перебуває на лікуванні. Також мобільні валізи використовують для надання адміністративних послуг у віддалених населених пунктах громади, що особливо актуально під час війни.

Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції: «Одним із пріоритетів Мінцифри в напрямі розвитку регіонів була та залишається цифровізація громад. У деяких містах та селищах нам доведеться все робити з нуля через зруйновану інфраструктуру, але ми готові до складних викликів і працюємо над цим. У важкий воєнний час дуже важливо забезпечити людям доступ до адмінпослуг, адже держава продовжує щодня турбуватися про своїх громадян та впроваджує нові ініціативи з допомоги. Велика подяка нашим постійним партнерам — Програмі EGAP, яка продовжує допомагати з цифровізацією громад і в межах цього проєкту пілотні громади з п’яти областей України отримують цифрові мобільні валізи, щоб державними послугами могли скористатися ті, хто не має на це фізичної можливості». 

Для спрощення впровадження та ефективного використання цифрових валіз громадами експертами програми EGAP на основі практичного досвіду було розроблено шаблонний проєкт, який можна завантажити за посиланням: https://hromada.gov.ua/project/cifrovi-valizi 

Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа: «Мобільні валізи значно розширюють можливості для цифровізації та надання послуг. Бо існує багато послуг, які можна отримати лише особисто. Тому критично важливо, щоб ті, хто не може відвідати ЦНАП, мали можливість отримати послуги вдома. За час існування Програми EGAP ми передали валізки 22 партнерським громадам і плануємо надалі допомагати нашим цільовим регіонам у цьому. Війна не має призупиняти процеси надання послуг. Важливо піклуватись про громадян та сприяти їхнім правам у будь-який час».

Переваги цифрової валізи для громадян:

  • досконала організація надання послуг завдяки мобільності адміністратора ЦНАП;
  • можливість отримання послуг поза приміщенням ЦНАП;
  • широкий спектр доступних послуг.

 Що потрібно для впровадження?

  • ухвалене рішення щодо утворення пересувного віддаленого робочого місця та внесені зміни до регламенту ЦНАП;
  • фінансування обслуговування мобільної валізи;
  • портативне обладнання;
  • навчання персоналу.

Переваги мобільної цифрової валізи для органів влади:

  • інтеграція додаткових послуг у ЦНАП;
  • забезпечення доступності адмінпослуг для всього населення громади;
  • покращення якості надання послуг. 

Цифрові валізи в рамках програми EGAP можуть передаватися тільки пілотним громадам у цільових регіонах програми: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Луганській та Одеській областях.

Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (Програма EGAP) реалізується протягом 2015–2023 років Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України. Програма впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). 

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт