Розмитнення авто в Дії: Парламент проголосував за законопроєкт у першому читанні

  Перегляди 412

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт, який дасть можливість розмитнювати автівки в Дії.

Це дозволить прибрати людський фактор та корупцію з процесу розмитнення та зробити його максимально прозорим та зручним. «За» проголосувало 269 депутатів. 

Щороку через непрозоре розмитнення автівок Україна втрачає $50-150 млн. Усе тому, що зараз митники можуть на власний розгляд встановлювати митну вартість авто, з якої вираховується податок. Після ухвалення законопроєкту в цілому для розрахунку ціни розмитнення використовуватимуть лише сталі характеристики авто, на які не зможе вплинути людина. Інформація про вартість буде перевірятись у базі історичних даних.

Базу сформує Мінцифра на основі даних митниці. У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна. Усе це дозволить автоматично розрахувати справедливу митну вартість для автівки.

Крім того, увесь процес розмитнення буде онлайн та триватиме не більше години. Користувачу достатньо буде авторизуватися в Дії, обрати потрібний сервіс і ввести VIN-код, фактурну вартість автомобіля та додаткові відомості про авто. Дія розрахує митні платежі на основі цих даних і сформує митну декларацію. Користувачу залишиться перевірити її та підписати. Після цього Дія передасть декларацію до митниці. Далі відбувається пошук вартості авто за заданими параметрами у Базі даних та можливе коригування в чітко визначених випадках. Потім користувач має сплатити митні платежі, банк перерахує ці кошти на рахунок митниці і автомобіль може перетинати кордон. 

На черзі розгляд законопроєкту в другому читанні. Сподіваємося, що народні депутати підтримають ці революційні зміни. Це дасть старт для нових сервісів, які повністю автоматизують митницю. 

Послугу реалізують Міністерство цифрової трансформації, Міністерство фінансів України та Державна митна служба за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт