Стійкий зв’язок на звільнених територіях: 68 провайдерів отримали €700 тисяч на відновлення інтернету

  Перегляди 330

Ще більше українців у деокупованих містах та селах отримають доступ до якісного інтернету — 68 українських операторів отримали фінансову допомогу на телеком-проєкти. Так жителі областей, де зв’язок найбільше постраждав від окупантів, зможуть працювати, навчатися та спілкуватися з близькими онлайн.

Загальна сума грантів до — 700 тисяч євро. Кошти на підтримку телеком-компаній виділено за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA, що фінансується Урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Мета проєкту — створити найкращі умови для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), підтримати інновації та стимулювати експорт, що є шляхом до сталого й рівномірного економічного зростання. 

«Малий і середній бізнес — основа для побудови сталої економіки країни. Гранти для провайдерів — це можливість продовжити працювати, відновити телеком-інфраструктуру, підвищити стійкість мереж. І головне — забезпечити українців зв’язком навіть у надскладних умовах. Вдячні проєкту міжнародної співпраці  ReACT4UA та Уряду Німеччини за внесок у сталу роботу телеком-операторів та підтримку української економіки», — зазначив Юрій Мацик, директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету.  

За ці кошти оператори відновлюватимуть зруйновані мережі, закуплять генератори та акумулятори, а ще забезпечать покриттям віддалені населені пункти та підвищать стійкість мереж, щоб українці залишалися на зв’язку навіть в умовах блекаутів. 

Усього експертна комісія опрацювала 113 поданих заявок. За результатами конкурсу, найбільше проєктів реалізують на:

  • Київщині — 16;
  • Сумщині — 13;
  • Харківщині — 11;
  • Херсонщині — 6.

Серед переможців 50 компаній використовують xPON. Це технологія найбільш стійка до відключень електрики, яка надає швидкість до 1 Гбіт/c.

Безповоротна фінансова допомога (гранти) операторам телекомунікаційних послуг на деокупованих територіях надаються в межах програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується Урядом Німеччини й реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Гранти стали можливими за рахунок додаткового фінансування Уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення найкращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Стратегічний виконавець програми — німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнер з виконання — ГО «Офіс ефективного регулювання» (BRDO) за підтримки організатора та ключового партнера — Міністерства цифрової трансформації України.

Відправ у Telegram

Відправити
Логотип Міністерства цифрової трансформації

Міністерство цифрової трансформації України

Офіційний веб-сайт